Als je van plan bent om een huis te gaan kopen, heb je ineens met verschillende mensen te maken. Het stopt namelijk niet bij een huiseigenaar die zijn huis aan je wilt verkopen, deze wordt vaak bijgestaan door een verkoop makelaar. In dit geval is het verstandig om een aankoopmakelaar mee te nemen. Wat zijn de functies van een makelaar precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.
Welke functies heeft een makelaar?
Een makelaar Arnhem schakel je in bij het zoeken, kopen of verkopen van een woning. Een makelaar die je inschakelt bij het kopen van een woning, wordt in de meeste gevallen een aankoopmakelaar genoemd. Verkoop je een woning? Dan heb je natuurlijk een verkopende makelaar nodig. De makelaar mag nooit als aankoop- en verkoopmakelaar optreden voor dezelfde woning. De makelaar moet namelijk altijd de belangen van de partij goed kunnen behartigen. Toch zitten er veel verschillen tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Wat deze verschillen zijn? Je leest het hieronder.
Aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar is de persoon die je inschakelt als je een huis wilt kopen. De makelaar ondersteunt je bij de zoektocht naar je droomwoning. Je moet hiervoor wel een wensenlijstje bij de makelaar neerleggen. In dit wensenlijstje staan je eisen waaraan de nieuwe woning moet voldoen, zoals de locatie, omgeving, uiterlijk, prijs en eventuele extra’s. De aankoopmakelaar heeft goede connecties, waardoor hij snel op de hoogte is van welke huizen op de markt komen. Dit betekent dat je als koper veel eerder een huis te zien krijgt dan iemand zonder een aankoopmakelaar. Hebben jullie een geschikte woning gevonden? Mooi, maar dan zijn de werkzaamheden van de aankoopmakelaar nog niet afgerond. De aankoopmakelaar geeft ook adviezen en helpt bij het controleren van het koopcontract.
Verkoopmakelaar
De meeste mensen schakelen een makelaar in als ze een woning verkopen. Een verkoopmakelaar helpt bij het verkopen van je woning. De verkoopmakelaar regelt het formele gedeelte en ondersteunt daarnaast vaak bij het bepalen van de prijs. Ook heeft de verkoopmakelaar diverse kanalen waarop de woning aangeboden kan worden. Als voorbeeld kan alleen de verkoopmakelaar een huis aanbieden op Funda. De verkoopmakelaar neemt het hele verkoopproces uit handen en regelt meestal ook alles. Zo is hij de tussenpersoon tussen verkoper en de kopende partij. Wanneer de koop rond is, maakt de verkoopmakelaar het koopcontract en wordt alles afgerond.